Informații detaliate despre cum să redirecționezi 3,5% din impozitul pe venit

În România, persoanele care înregistrează venituri din salarii și pensii pot alege să redirecționeze o parte din impozitul datorat la stat, pentru susținerea entităților nonprofit (ong-urilor), a unităților de cult (biserici) sau a unor burse private.

Modalitatea prin care se face acest lucru este completarea și depunerea Formularului 230, aceasta fiind cea mai cunoscută facilitate fiscală a persoanelor fizice.

Cât mă costă să direcționez 3,5% din impozitul pe venit?

Nu te costă nimic. Cei 3,5% nu reprezintă o donaţie şi nu implică niciun fel de cost pentru tine. Banii pe care alegi să îi direcționezi către un ONG ar reveni oricum statului. Altfel spus, sunt bani pe care îi plătești oricum, însă acum ai posibilitatea de a decide cum vor fi cheltuiți.

De ce să completez și să depun formularul 230?

Pentru că este modul cel mai simplu în care poți susține o organizație sau o cauză în care crezi. Poți face un gest nobil, de responsabilitate socială, fără a cheltui nimic.

Pot să redirecționez 3,5% și dacă sunt pensionar?

Da! Formularul 230 a fost modificat astfel încât să se aplice și celor care au venituri din pensii, însă doar pensiile care depăşesc 2.000 lei sunt supuse impozitării.

De unde pot face rost de Formularul 230?

Formularul 230 se poate descărca urmând linkul de mai jos. Formularul este deja completat cu datele Asociației, astfel încât să nu mai trebuiască să completezi decât propriile date.

Spic-de-Inimi-Formularul-230.pdf (522 downloads)

De ce date am nevoie?

Pe lângă datele personale, e nevoie mai să știi numele organizației (fundație sau asociație) către care dorești să direcționezi 3,5% din impozitul pe venit, codul de identificare fiscală al acesteia (codul fiscal), precum și banca și contul bancar al organizației, în format IBAN.

Denumire entitate nonprofit / unitate de cult: Asociația Spic de inimi
Cod de identificare fiscală a entităţii nonprofit/unităţii de cult: 18255171
Cont bancar (IBAN): RO41 BTRL 0080 1205 1482 89XX

Formularul 230 pe care îl poți descărca de pe site este deja completat cu datele Asociației, astfel încât să nu mai trebuiască să completezi decât propriile date.

Știu că redirecționarea a 3,5% este un procedeu greoi și birocratic, este adevărat?

Nu este greoi, dar procesul poate părea mai anevoios prima dată. De aceea am făcut lucrurile cât mai ușoare pentru tine. Formularul 230 pe care îl poți descărca de pe site este deja completat cu datele Asociației, astfel încât să nu mai trebuiască să completezi decât propriile date.

Dacă dorești să afli adresa Administrației de care aparții prin domiciliul fiscal, poți accesa aici lista adreselor administrațiilor financiare din toată țara.

Ce sumă trebuie să trec în căsuța „Suma – lei”?

Nu trebuie să știi suma exactă pe care o poți redirecționa către organizația aleasă. Lasă căsuța liberă, iar suma va fi calculată de Administrația Financiară, așa cum este prevăzut în Codul Fiscal.

Unde trimit formularul completat?

Formularul se depune online pe Spațiul Privat Virtual, la ghișeu sau prin poștă la Administrația Financiară unde ești înregistrat (în funcție de orașul / sectorul în care locuiești). Aici găsești adresa Administrației Financiare de care aparții.

Ce alte facilități fiscale mai există pentru persoane fizice?

Poți redirecționa 3,5% și prin alte declarații fiscale. De exemplu, dacă ai obținut alte venituri, precum cele din chirii, jocuri de noroc sau drepturi de proprietate intelectuală sau din activități specifice profesiilor libere (doctor, avocat etc) , ești obligat să declari aceste venituri prin declarația unică până la data de 15 martie a anului următor realizării veniturilor, prin Declaratia unică.

Declarația unică se depune DOAR online.

Completează secțiunea 6 a declarației cu datele asociației și vei redirecționa astfel 3,5% din impozit.

Denumire entitate nonprofit / unitate de cult: Asociatia Spic de inimi
Cod de identificare fiscală a entităţii nonprofit / unităţii de cult: 18255171
Cont bancar (IBAN): RO41 BTRL 0080 1205 1482 89XX

Până când pot să mă hotărăsc dacă și cărei organizații voi dona cei 3,5% din impozit?

Pentru a redirecționa 3,5% din impozitul anului curent, formularele  230 completate se pot depune sau trimite prin poștă la Administrația Financiară de care aparții până la data de 15 martie a anului următor.

De ce să aleg Asociația Spic de inimi?

Pentru că în noi poți avea încredere. Vei avea pe site-ul asociației acces la toate informațiile privind fondurile disponibile, criteriile de evaluare și selecție a persoanelor propuse pentru susținere și ajutor. 

Îți mulțumim din inimi, pentru generozitate.

WordPress Theme by sumowp.com